Kombutcha scobyene surkler glade og fornøyde på Norges glass, mens surdeigen har begynt å se litt furten ut i kjøleskapet. Jeg gjør et siste forsøk på på å muntre den opp med et opphold på kjøkkenbenken, men er redd den snart må gjøre sin siste reis i søppelbøtta. På ovnen står en kjele med kraftbein og godgjør seg for blikraft og jeg har akkurat blitt ferdig med et nytt forsøk på å lagekimchi. Forrige gang fikk jeg det ikke helt til og ble rett og slett litt dårlig når jeg smakte på den. Men i kveld er jeg bevæpnet med en bok om fermentering og denne gangen ser det mer riktig ut. Det hadde jo vært fint om jeg unngikk å forgifte meg selv i forsøket siden jeg går på immundempende medisin denne gangen.
Når det surkler, bobler og brygger i kjøkkenet er det tarmfloraen jeg forsøker stimulere og blidgjøre. Mesteparten av immunsystemet finnes i tarmen og sammensetningen av bakteriene i tarmfloraen påvirker helsen. En studie sammenlignet lupus pasienter med friske og fant at lupus pasientene generelt hadde mer lekk tarm og færre typer bakterier i tarmen. En type bakterier derimot, Ruminococcus gnavus, hadde de 5 ganger så mange av. Denne bakterien var spesielt fremtredene i de som hadde oppbluss og nyresykdom. Samme studie oppdaget at antistoffene som angriper eget DNA også angriper denne bakterien. Teorien er at antistoffene som skal angripe disse bakteriene lekker gjennom tarmveggen og videre ut i kroppen hvor det trigger en immunreaksjon. Denne samme bakterien linkes visstnok også til oppbluss i andre autoimmune sykdommer som for eksempel Chrohns. Det er med dette i bakhodet jeg prøver å skape litt mer liv i kjøkkenet og fokusere på mat som gjør tarmen glad. Naturlig fermentert mat skal nemlig være bra for tarmfloraen. Kjøttbeina som skal bli kraft er det ikke så mye liv i, men tanken bak kraften er at gelatinen som trekkes ut fra beina smører tarmen og gjør den litt mindre "lekk". Og en aldri så liten gladnyhet for undertegnede, mørk sjokolade faller visst også i kategorien fermentert. Nå er jeg verken lege, ernæringsfysiolog så dette er kun basert på magefølelse, men jeg er ganske sikker på at den mørke sjokoladen jeg sprinkler på kveldens dessert er bare helsebringende. Kilder: Enders, G. (2018). Sjarmen med tarmen. Cappelen Dam Hexeberg, S. & Hexeberg, E. (2019). Nytt blikk på Autoimmun sykdom - Bruk mat som medisin. Cappelen Damm https://www.lupusresearch.org/bacteria-gut-may-cause-lupus-shows-study-supported-lupus-research-alliance/ https://www.lupus.org/news/the-gutlupus-link-how-gut-bacteria-may-impact-disease-development-and-activity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6901743/ https://www.the-rheumatologist.org/article/to-understand-lupus-study-the-gut/ https://www.pnas.org/content/116/26/12672 https://ard.bmj.com/content/78/7/947 |
Frk LupusEn blogg om å være nydiagnostisert og lære seg å leve med Lupus. Om et solo-mor prosjekt uten lykkelig slutt. Om å finne veien videre når ting ikke ble som forventet. Archives
February 2024
Categories
All
|