Frk Lupus
  • Lupus Life
  • Lupuslife (EN)
  • Om Frk Lupus
  • Systemic Lupus Erythematosus (SLE)

Liv og (muligens) død på kjøkkenbenken

6/7/2021

Comments

 
Fermentert mat
Kombutcha scobyene surkler glade og fornøyde på Norges glass, mens surdeigen har begynt å se litt furten ut i kjøleskapet. Jeg gjør et siste forsøk på på å muntre den opp med et opphold på kjøkkenbenken, men er redd den snart må gjøre sin siste reis i søppelbøtta. På ovnen står en kjele med kraftbein og godgjør seg for blikraft og jeg har akkurat blitt ferdig med et nytt forsøk på å lagekimchi. ​ Forrige gang fikk jeg det ikke helt til og ble rett og slett litt dårlig når jeg smakte på den. Men i kveld er jeg bevæpnet med en bok om fermentering og denne gangen ser det mer riktig ut. Det hadde jo vært fint om jeg unngikk å forgifte meg selv i forsøket siden jeg går på immundempende medisin denne gangen.  
​
Når det surkler, bobler og brygger i kjøkkenet er det tarmfloraen jeg forsøker stimulere og blidgjøre. Mesteparten av immunsystemet finnes i tarmen og sammensetningen av bakteriene i tarmfloraen påvirker helsen.  En studie sammenlignet lupus pasienter med friske og fant at lupus pasientene generelt hadde mer lekk tarm og færre typer bakterier i tarmen. En type bakterier derimot, Ruminococcus gnavus, hadde de 5 ganger så mange av. Denne bakterien var spesielt fremtredene i de som hadde oppbluss og nyresykdom. Samme studie oppdaget at antistoffene som angriper eget DNA også angriper denne bakterien. Teorien er at antistoffene som skal angripe disse bakteriene lekker gjennom tarmveggen og videre ut i kroppen hvor det trigger en immunreaksjon. Denne samme bakterien linkes visstnok også til oppbluss i andre autoimmune sykdommer som for eksempel Chrohns. 
 
Det er med dette i bakhodet jeg prøver å skape litt mer liv i kjøkkenet og fokusere på mat som gjør tarmen glad. Naturlig fermentert mat skal nemlig være bra for tarmfloraen. Kjøttbeina som skal bli kraft er det ikke så mye liv i, men tanken bak kraften er at gelatinen som trekkes ut fra beina smører tarmen og gjør den litt mindre "lekk". Og en aldri så liten gladnyhet for undertegnede, mørk sjokolade faller visst også i kategorien fermentert. Nå er jeg verken lege, ernæringsfysiolog så dette er kun basert på magefølelse, men jeg er ganske sikker på at den mørke sjokoladen jeg sprinkler på kveldens dessert er bare helsebringende. 


Kilder:
Enders, G. (2018). Sjarmen med tarmen. Cappelen Dam 

Hexeberg, S. & Hexeberg, E.  (2019). Nytt blikk på Autoimmun sykdom - Bruk mat som medisin. Cappelen Damm​
https://www.lupusresearch.org/bacteria-gut-may-cause-lupus-shows-study-supported-lupus-research-alliance/ 
https://www.lupus.org/news/the-gutlupus-link-how-gut-bacteria-may-impact-disease-development-and-activity

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6901743/
https://www.the-rheumatologist.org/article/to-understand-lupus-study-the-gut/
https://www.pnas.org/content/116/26/12672

https://ard.bmj.com/content/78/7/947
​
Comments
    Picture

    Frk Lupus

    En blogg om å være nydiagnostisert og lære seg å leve med Lupus. Om et solo-mor prosjekt uten lykkelig slutt. Om å finne veien  videre når ting ikke ble som forventet. 

    RSS Feed

    Archives

    February 2024
    August 2023
    May 2023
    April 2023
    March 2023
    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020

    RSS Feed

    Categories

    All
    Bivirkninger
    Diagnose
    Fysisk Aktivitet
    Helse
    Jobb
    Mammadrømmen
    Mat Og Drikke
    Medisiner
    Mentalt
    Prednisolone
    Symptomer

Site powered by Weebly. Managed by SYSE
  • Lupus Life
  • Lupuslife (EN)
  • Om Frk Lupus
  • Systemic Lupus Erythematosus (SLE)