En god vane som ble glemt i løpet av sommeren er tatt frem igjen. Den daglige dosen med tran. Jeg tar den med sitron for jeg liker ikke smaken av vanlig tran og tran tabletter funker ikke for min del. Da må jeg med jevne mellomrom hilse på transmaken resten av dagen. Det var podcasten under som minnet meg på å hente frem igjen tranflasken. Den handler om viktigheten av fettsyrer for de med lupus. Forskeren jobber med en type mus som er genetisk disponert for lupus og som vil utvikle det på et tidspunkt. Studier på disse har vist at musene som fikk en diett som var rik på omega 3 var mer beskyttet for å utvikle sykdommen, og mer beskyttet mot oppbluss og symptomer. De fant også lavere nivåer av inflammasjon hos disse. En videre studie ned på cellenivå viste at når visse immunceller hadde mer omega 3 i celleveggen så reagerte de ikke så kraftig på inflammatorisk stimuli.
Omega 3 deler plassen med Omega 6 i celleveggen. Begge er essensielle fettsyrer som cellene i kroppen trenger, men som de ikke klarer produsere selv. Begge må derfor tilføres kroppen via maten vi spiser. Det finnes flere anbefalinger til balansen mellom omega 3 og omega 6. Alt fra 1:1 til 5:1. Jeg synes dette var en fin og nyttig beskrivelse å lese om denne balansen. Når vestlig kosthold oftest befinner seg mellom 12:1 - 25:1 så er sannsynligheten ganske stor for at man får i seg for mye omega 6 og for lite omega 3. Det er den store bruken av planteoljer i ferdigmaten som får mye av skylden, men også det at dyrene i større grad spiser kraftfor fremfor gress nevnes hyppig. Omega 6 beskyldes ofte for å være betennelsesfremmende, mens omega 3 sies å være betennelses dempende. Denne inflammasjonseffekten er nok litt omdiskutert, særlig for friske mennesker. Men hvis det er sånn at omega 3 og omega 6 kjemper om den samme plassen i celleveggen så er det jo ikke helt ulogisk at noe omega 6 må vike hvis omega 3 skal få mer plass. Hvor langt ned i kostholds detaljene skal man egentlig gå selv om man har lupus? Det finnes jo ingen spesielt anbefalt diett. Det nærmeste jeg egentlig har kommet er at legen anbefaler meg et hjertevennlig kosthold. For min egen del tenker jeg at detaljfokuset ikke må bli altfor stort og rigid. Man må ikke gjøre det så vanskelig for seg selv at man til slutt mister motet og gir blaffen. Men når mus med lupus har god effekt av å spise en mer omega 3-rik diett, så tenker jeg at det er en fin ting å ha det i bakhodet i de hverdagslige matvalgene. Å velge olivenolje fremfor solsikke- og maisolje for eksempel. Drysse noen valnøtter og linfrø på frokosten. Eller å ta en skje med tran, det må vel være noe av det aller enkleste jeg kan gjøre. Kilder: https://www.lhl.no/gardermoen/hjerteloftet/nyhetsbrev/vi-bor-oke-inntaket-omega-3-fettsyrer/ https://www.lupus.org/news/study-shows-omega3-fatty-acid-supplementation-linked-to-reduced-inflammation-and-flaring-in https://forskning.no/immunforsvaret/forskere-vil-finne-ut-om-krillolje-kan-hjelpe-mot-autoimmun-sykdom/1230243 https://bramat.no/kosthold/naeringsstoffer/821-forholdet-mellom-omega-3-og-omega-6?highlight=WyJlcmlrIiwiYXJuZXNlbiIsImVyaWsgYXJuZXNlbiJd www.smorjesus.no/omega-3-omega-6-balanse/ https://forskning.no/overvekt-partner-mat-og-helse/blir-fetere-av-plantefett/718766 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6269634/ |
Frk LupusEn blogg om å være nydiagnostisert og lære seg å leve med Lupus. Om et solo-mor prosjekt uten lykkelig slutt. Om å finne veien videre når ting ikke ble som forventet. Archives
February 2024
Categories
All
|