Frk Lupus
  • Lupus Life
  • Lupuslife (EN)
  • Om Frk Lupus
  • Systemic Lupus Erythematosus (SLE)

mat fra bunnen

3/11/2021

Comments

 
Picture
Halloweenfesten henger fortsatt litt igjen i kroppen og magen er mindre glad. Den er fortsatt sur og misfornøyd med de litt for mange glassene med bobler jeg unnet meg. Noen hyggeligere halloweenrester ligger på kjøkkenbenken. Et av de søte små gresskarene som jeg har dyrket i bedet mitt ligger i biter og skal bli smakfull suppe. Å lage mat mest mulig fra grunnen opptar nemlig en større del av hverdagen nå enn tidligere. For noe som har begynt å oppta meg mye den siste tiden er dette med ultraprosessert mat. Flere studier linker ultraprosessert mat til uheldige helsemessige konsekvenser. Studier viser at flere tilsetningstoffer kan gi økt inflammasjon og endring i tarmfloraen hos mus. Er det noe jeg forsøker å passe godt på så er det jo magen og tarmfloraen. 

Prosessering av mat deles inn i 4 kategorier, noe som kalles NOVA klassifissering: 

1 - uprosessert mat eller minimalt prosessert mat
Denne maten er uendret eller behandlet minimalt fra den ble sanket, rett og slett råvarer som fisk, kjøtt, frukt, grønnsaker, korn, egg og melk. Minimal prosessering kan være at den er renset, varmebehandlet, tørket eller fryst, men det er ikke tilsatt noen andre ingredienser. 

2 Prosesserte kulinariske ingredienser
Dette er matvarer som er laget av ingredienser fra gruppe 1 som er viderebehandlet eller raffinert. For eksempel sukker, honning, olivenolje, smør og mel. 

3. Prosessert mat
Dette er mat fra gruppe 1 som er behandlet eller tilsatt varer fra gruppe 2. Maten er behandlet for å øke holdbarheten, ved for eksempel koking, steking fermentering eller tilsatt enklere tilsetningsstoffer som konserveringsmidler. Eksempler på denne type mat er ost, spekemat, syltet og hermetisert frukt og grønnsaker. 

4. Ultraprosessert mat
Det som kjennetegner den ultraprosesserte maten er at den er tilsatt en rekke ingredienser som man ikke finner i et vanlig kjøkken og som skal påvirke smak, aroma, konsistens. Det er disse ingrediensene som kan være problematiske, særlig konsistensmidler og emulgatorer. Noen av ingrediensene er tilsatt for å erstatte råvare, mens noen faktisk er tilsatt for å dekke over at ingrediensene som skal erstatte råvaren smaker uspiselig.  

Det som kanskje er mest skremmende å høre er at i de verste tilfellene så er maten bevist skrudd sammen på en måte som er ment å skape en form for avhengighet. Det vil si at når du sitter nedi den 3. bollen med is og føler deg som en gris uten selvkontroll (jeg snakker av personlig erfaring her), så handler det ikke bare om manglende selvdisiplin. Ingrediens listen er faktisk utformet bevisst for at "stopp"knappen din skal settes ut av spill slik at du spiser og kjøper mer. Akkurat den tanken kjenner jeg provoserer meg. 

Så hva skal man gjøre når noe som er så grunnleggende viktig for oss som mat, har blitt et tema det er så lett å gå seg vill i?  Når så mange interessenter ønsker å trekke eller påvirke deg i en eller annen retning. Enten det er moral, ideal, miljø, helse eller kanskje aller oftest, et ønske om profitt. For å forsøke styre meg selv i en litt bedre retning når jeg er på butikken har jeg begynt å forsøke følge et fint råd jeg hørte. Å hovedsakelig velge mat som inneholder ingredienser som jeg kunne ha funnet hjemme på kjøkkenet. Det er noe som er lett å forholde seg til og forstå.  Hvis jeg forsøker å holde meg til det mesteparten av tiden så synes jeg det fortsatt er rom for den bøtta med is innimellom også.. 

Tips til podcaster om temaet: 
 episode 28 og episode 34 av podcasten "Leger om livet"
"A thorough examination" 

Kilder:
https://forskning.no/mat-og-helse/to-nye-studier-kobler-ultraprosessert-mat-til-sykdom-og-dod/1342733
https://forskning.no/ny-mat-og-helse-kreft/forskere-kobler-ultra-prosessert-mat-til-kreft/285974
https://forskning.no/mat-og-helse-ny-overvekt/blir-vi-fete-og-syke-av-ultraprosessert-mat/270390
https://oslonyehoyskole.no/forskning/arets-beste-artikkel-i-nutrients-mekanismer-hvordan-ultraprosessert-mat-skaper
​https://www.aftenposten.no/kultur/i/86npkQ/hva-er-egentlig-problemet-med-industrimaten
Comments
    Picture

    Frk Lupus

    En blogg om å være nydiagnostisert og lære seg å leve med Lupus. Om et solo-mor prosjekt uten lykkelig slutt. Om å finne veien  videre når ting ikke ble som forventet. 

    RSS Feed

    Archives

    February 2024
    August 2023
    May 2023
    April 2023
    March 2023
    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020

    RSS Feed

    Categories

    All
    Bivirkninger
    Diagnose
    Fysisk Aktivitet
    Helse
    Jobb
    Mammadrømmen
    Mat Og Drikke
    Medisiner
    Mentalt
    Prednisolone
    Symptomer

Site powered by Weebly. Managed by SYSE
  • Lupus Life
  • Lupuslife (EN)
  • Om Frk Lupus
  • Systemic Lupus Erythematosus (SLE)